Make your own free website on Tripod.com

B.E.K.C.C

Vazne Informacije

Home
CALENDAR
*Vazne Informacije*
Linkovi
Radio i TV
Donacija
Zabava
Video - Mp3
Galerija Slika
Knjiga Gostiju
Zadaci Dzemata
Pitanja i Odgovori
**Dzemat **
Chat i Muzika
Text Ilahija
Download
Zanimljivo
Kontakt

BEKCC

Ukoliko mislite da je korisno, molimo proslijedite ili preporucite i drugim.

Jelena (iz Bosne) Presla Na Islam

Selam alejkum!

Ovo je istinit događaj, desio se sredinom prošle '08 godine. Upoznao sam sina i majku iz Amerike. Sin joj je već duže vrijeme bio musliman a naša sestra Jelena nije, ovo je njena priča kako je prešla u Islam. Prije toga bih volio da spomenem da kao nemuslimanka pokazivala je neopisiv ahlak i svo vrijeme mi se činilo da je muslimanka...

Ako bi joj neko nešto lijepo učinio ona bi mu uzvratila dovom: ''da te Allah nagradi'' i to na arapskom bi govorila, inšallah i elhamdulillah je uvijek govorila. Ponosila se je što joj je sin pustio bradu i govorila da je to posjeća na časne sljedbenike Isa, a.s. svinjsko meso nije jela godinama a poštivala je sve što je islamsko. Pa poslušajmo šta ona ima da kaže:

Selamu aleikum wa rahmetulahi wa berekatuhu,

Ja se zovem Jelena. Rođena sam u Ilijašu 1956 godine. Rodila sam se u katoličkoj porodici, koja se strogo držala vjerskih obreda. Kao dijete išla sam redovno u crkvu. Kuća mojih roditelja je bila jedina katolička kuća u komšiluku. Kao mnogo djevojaka u to vrijeme udala sam se za čovjeka iz druge vjere. On je bio musliman.

Početkom rata ja i moja porodica smo izašli iz Bosne. U izbjeglištvu sam opet počela da idem u crkvu, vodeći svoja dva sina sa sobom. Stariji sin je imao 17. godina i bio je katolik. Mlađi sin je imao 6. godina. Nakon nekog vremena osjetila sam da mi nešto neodgovara u crkvi. Jednom, dok smo bili u Hrvatskoj, otišli smo u crkvu gdje sam čula kako sveštenik govori protiv Muslimana. Tada sam pogledala u svog mlađeg sina, čiji je otac bio musliman, i osjetila sam grižnju savjest, jer on kao dijete nije bio dovoljno star da odluči sam za sebe ili da brani vjeru svoga oca. Taj slučaj i mnoge druge stvari mi nisu odgovarale. Osjećala sam se zbunjenom. Odlučila sam da više ne idem u crkvu.

Nakon pet godina boravka u Evropi, otišli smo u Ameriku. Nakon 3. godine u Americi moj mlađi sin je primio Islam sa sa svojih 14. godina, mada nije počeo pravo da praktikuje din do svoje dvadesete godine. Kada je počeo da obavlja namaz ja sam se čudila što to tako dugo traje. Kada bi mu zvonio mobitel tokom namaza čudila sam se što se on to ne javi na telefon. Pustio je bradu i počeo je da se mjenja. Čudila sam se što on više ne izlazi petkom i subotom navečer. Počeo je da ostavlja meni i mom mužu otvorene islamske knjige na stolu, a također i internet stranice na kompjuteru.

Ja sam vjerovala u Allaha i vjerovala sam da je Muhammed, s.a.w.s., Allahov Poslanik, ali nisam bila spreman da primim Islam. Uvjek sam volila kada mi je moj sin čitao Islamsku literaturu, pogotov priče o Ashabima. Divila sam se njihovim vrlinama i karakterima. Bili su tako hrabri, plemeniti, iskreni, i tako su jako vjerovali u Allaha. Uvjek sam mislila; o kakva je to bila čast živjeti sa Allahovim Poslanikom, s.a.w.s. Čitanje i slušanje predavanja mi je ispunjavalo dušu.

U rano proljeće 2008 moj muž i ja smo odlučili da ja i moj mlađi sin krenemo u Evropu, da bi se možda tamo preselili. Prvo smo otišli u Švedsku, ali nam se nije svidjela. Onda smo otišli u Bosnu. U Bosni smo odlučili da moj mlađi sin ode sam u Austriju i da vidi kakve su mogućnosti tamo za nas. Ja sam ostala u Bosni da budem kod svoje majke. Na jedan način sam uživala da budem sa svojom staricom koja živi sama, a sa druge strane sam osjećala pritisak i nervozu radi neizvjesnosti. Nakon što je moj sin proveo mjesec dana u Austriji odlučli smo da se vratimo nazad u Ameriku. Dogovorli li smo se da mu se ja pridružim u Austriji pet dana prije povratnog leta za Ameriku.

Stigla sam u Beč u četvrtak navečer. Sin mi je rekao da ide sutra u džamiju na džumu namaz. Pitao je me da idem s njim, ja sam rekla da hoću. U svom koferu sam našla neku mahramu da bih se mogla pokriti. Svezala sam mahramu kao što starije žene po Bosni tradicionalno vežu mahrame.

Došla sam u džamiju. Kada sam ušla gdje su sestre, vidjela sam par mlađih sestara sa djecom. Čudno sam se osjećala jer je bilo očito da ne pripadam tu. Čim sam ušla one su skontale da sam vanredan slučaj. Odmah su mi prišle i toplo me primile. Tada mi je srce počelo da igra. Ja sam im ispričala svoju situaciju. Među njima je bila i Merjem. Dok sam pričala ona je skontala da njen muž zna mog sina. Odmah je nazvala svog muža Abdullaha. Kad je završila razgovor pozvala je nas da dođemo kod njih kući.

Sutradan smo se ja i moj sin našli sa Abdullahom. On nas je vozio svojoj kući. Lahko se primjetio njegov fin ahlak i njegovo spoznavanje Allahove Vjere. Vrlo je lahko i rado odgovaro na moja pitanja. Svako moje pitanje mi je odgovorio. Nije gubio ni malo vremena, već je cijelo vrijeme sproveo objašnjavajući mi Allahovu Vjeru. Kad smo stigli kod njih, dočekali su nas njegova žena Merjem i kćerkica Sarah. Merjem je skoro ručak pripremila. Ni malo vremena nisu gubili već su cijelo vrijeme dawu činili. Bilo mi je vrlo ljepo. (Neka ih Uzvišeni Allah nagradi).

Nako par sati smo krenuli u džamiju. Merjem, kao da je znala moju najdražu boju, pa mi je poklonila novu, ljepu, zelenu haljinu i hidžab boje starog zlata. Kad sam obukla tu haljinu i hidžab osjećala sam se vrlo ljepo.

Kada smo stigli u džamiju unšle smo u sobu gdje su bile sestre sa djecom. Merjem je otišla u drugu sobu. Ja sam se pitala šta one tamo rade. Kada se je vratila pitala me je "Teta Jelena, šta vas spriječava da pređete na Islam?" Ja sam joj odgovorila: "Ništa." Merjem je bila je vrlo mudra i uporna (Neka je Allah s.w.t. nagradi). Nakon malo vremena opet me pitala slično pitanje. Ja sam joj i tad odgovorila da me ništa ne spriječava. Ona me je onda pitala da li hoću izgovoriti šehadet, na što sam joj ja odgovorila da hoću. Ona je onda dovela sve sestre iz druge sobe i ja sam onda za Merjemom ponavljala šehadet. Nakon toga svaka sestra me je zagrlila, a mnoge od njih su i plakale. Moj osjećaj tog momenta samo Allah Uzvišeni zna. Osjećala sam se kao da hodam po oblacima. To nisam više bila ona stara ja.

Te sestre su me onda odvele u drugu sobu i poklonile mi puno knjiga i kaseta. Neka ih Allah Uzvišeni nagradi. Kada se sve završilo, moj sin i Merjemin muž, Abdullah, su nas čekali u hodniku. Moj sin je imao osmjeh na licu. Obadvojica su bili vrlo sretni što sam primila Islam.

Prekosutra smo ja i moj sin krenuli za Švedsku odakle smo imali povratni let za Ameriku. Brat Abdullah i također jedan drugi divan brat Senad su došli da nas isprate. Svoj drugi dan u Islamu sam obavljala namaz zajedno sa svojim sinom po parkovima i Aerodromu. Kad sam se vratila u Ameriku i rekla svom mužu da sam prešla na Islam on je se radovao. Ponosno je ispričao svojim prijateljima i fameliji novost. Za prvi Bajram mi je poklonio zlatno-srebrenu narukvicu.

Došla sam u Austriju pomalo nervozna, razočarana i prazne duše, nadajući se mogućnosti novom životu u Evropi. Vratila sam se sa shvaćanjem da je Islam pravi put, da je ovaj život kratak a ahiret vječan, i da je život bez Islama prazan. Ponosna sam sto sam Muslimanka. Molim Uzvišenog Allaha da nagradi Abdullaha, Merjem i nihovu kćerku Saru Dženet al-Firdevsom. Molim Uzvišenog Allaha da uputi moju cijelu fameliju i da pomogne sve Muslimane i Muslimanke širom svijeta čije se suze i krv liju i čija se čast gazi. Molim Allaha Uzvišenog da ih ojača i da im učini neprijatelje manje od makovog zrna.

Želim da svako ovo i čuje da sam dovila Uzvišenom Allahu da mi podari da moj stariji sin i njegova žena (nakon sedam godina brak i neuspjeha) dobiju djete. Nedugo nakon moje dove sam saznala da ću ishAllah dobiti unuče.

Allahu akbar!!!

Bosnjacki Kongres Sjeverne Amerike

Pismo američkom predsjedniku Barac Obami

4 maj, 2009

Predsjednik SAD Barack H. Obama

The White House

1600 Pennsylvania Avenue NW

Washington, DC 20500

Vaša Ekselencijo Predsjedniče Obama,

Obraćamo Vam se u ime 350.000 sjevernoameričkih Bošnjaka od kojih je većina na predsjedničkim izborima svoj glas dala upravo Vama vjerujući u Vaša obećanja i viziju budućnosti USA ali i novog medjunarodnog poretka zasnovanog na poštivanju prava i međusobnog poštovanja. Posebno nas je dojmila Vaša inicijativa za globalno pomirenje i odnose zasnovane na boljem međusobnom razumijevanju i poštivanju različitih kultura,religija i tradicija.

Sjevernoamerički Bošnjaci i svi oni koji BiH osjećaju svojom domovinom nisu i neće zaboraviti pomoć koju je američki narod pružao građanima BiH u najtežim danima njene historije,tokom agresije 92' -95'. Zahvaljujući aktivnoj i odlučnoj politici administracije USA, na čelu sa tadašnjim predsjednikom gosp. Bill Clinton-om, zaustavljeno je dalje masakriranje, genocid i protjerivanje nevinih žrtava sa njihovih vjekovnih ognjišta.Vjerujući prije svega u prijateljstvo, podršku američkog naroda i njegove administracije, predstavnici Bošnjaka i države Bosne i Hercegovine stavili su svoj potpis na Dejtonski sporazum koji je donio mir ali ne i pravdu koju su Bošnjaci i svi pro- bosanski orjentisani gradjani sa pravom ocekivali vjerujući u postivanje medjunarodnih konvencija i ljudskih prava.

Nažalost, petnaest godina nakon Dejtona, Bosna i Hercegovina je zemlja u kojoj su još uvijek na djelu segragacija i aparthejd koji se najočitije ogledaju kroz obrazovni sistem, osporavanje prava na povratak, slobodu stampe i govora, te prava na rad a time i na život dostojan čovjeka 21-og stoljeća. Još uvijek su optuženi za ratne zločine na slobodi, a lokalni zločinci slobodno šetaju ulicama izazivajući strah onih koji su već jednom bili njihove žrtve. Nažalost, čak i oni koji su na osnovu Dejtonskog sporazuma dužni da ga sprovedu svojim svakodnevnim izjavama izazivaju strah povratnika i svih miroljubivih građana BiH prijetnjama o odcjepljenu jednog dijela BiH, blokiranjem ili usporavanjem svih neophodnih promjena za prijem BiH u EU u kojoj je BiH po svojoj hiljadugodišnjoj tradiciji suživota i multikulturalnosti oduvijek pripadala. Politički predstavnici manjeg entiteta (RS) skoro svakodnevno negiraju hiljadugodišnju historiju države BiH ističući kako je jedino RS konstanta, mijenjaju višestoljetna imena bosanskih gradova,blokiraju rad državnih organa, a sve u cilju kako bi pokazali da je država BiH neodrživa. Mada načelno izjavljuju da su za BiH unutar EU svakodnevno čine sve kako bi manji BH entitet ekonomski ,pa i politički, uvezali sa Rusijom prodajući bosanska dobra ruskom kapitalu sumnjivog porijekla. Upravo zbog tih opstrukcija zaustavljen je proces priblizavanja BiH europskim integracijama kojima po svim anketama tezi preko 80% građana BiH. Po našem misljenju, taj proces ne smije biti prekinut i zato Vas pozivamo da vratite američki uticaj i iskustvo u BiH kako bi se prekinuo postojeći zastoj u demokratskom, političkom i ekonomskom razvoju BiH. Vaša administracija, sa Vama na čelu i sa zvaničnicima koji veoma dobra poznaju prilike u BiH, ima uticaj i vrijednosti potrebne da se isprave slabosti Dejtonskog sporazuma koje najviše osjećaju pripadnici Bošnjačkog naroda jer se na više od polovine teritorija BiH tretiraju kao građani drugog reda. Bošnjaci su oduvijek bili i jesu spremni da svoj životni prostor dijele sa svojim komšijama, Srbima i Hrvatima, ali nikada neće pristati da im se amputira veliki dio domovine, negira pravo na samoodređenje i suverenu državu. Bošnjaci su uvjek pozivali na recipročnu saradnju zasnovanu na jednakosti ali će se isto tako boriti svim mogućim sredstvima protiv svakog pokušaja da se iskorijeni ili da se uništi njihov identitet i jedinstveno državno i društveno tkivo BiH. Bošnjaci posjeduju potencijal koji ih kvalificira da budu ključni partner u oblikovanju budućnosti BiH ali i faktor mira na prostoru Balkana..Uvjereni smo da je trajni mir na Balkanu moguć samo uz primjenu načela istine i pravde.

U interesu SAD je da ima stablinu,demokratsku, jedinstvenu, nezavisnu, suverenu i prosperitetnu državu BiH i u njoj otvoreno slobodno civilno društvo. Sjevernoamerički Bošnjaci,uglavnom žrtve agresije i zločina genocida, smatraju da je Daytonski sporazum nepravedan i nikada nije provedena američka intencija da se u BiH obnovi multidimenzionalno državno i društveno tkivo kakvo je postojalo prije rata. Ono što danas imamo u BiH je legalizacija etničkog čišćenja,agresije i genocida. Zato Vas KBSA poziva da učinite dodatne napore da se afirmira BiH kao historijska tvorevina, zasebna građanska, sekularna država i društvo u kome se priznaje, poštuje, prihvata i toleriše drugo i drugačije. KBSA želi da SAD investiraju svoju ogromnu političku snagu i svoj ogroman demokratski autoritet u izgradnji bosanskohercegovačke dostojnosti koja će se bazirati na najvišim standardima ljudskih prava. U interesu je i američkog i Bošnjačkog naroda prijateljski odnosi i saradnja sa milijardu i po muslimana svijeta i Bošnjaci kao evropski muslimani mogu imati odlučujuću ulogu u realizaciji tog amerčkog interesa. Bez značajnijeg i aktivnijeg američkog angažmana u vidu specijalnog izaslanika za BiH i Balkan tom prostoru prijeti opasnost da i dalje ostane "bure baruta" koje prijeti miru i ukupnom napretku tog područja a i šire. KBSA se nada i iskreno Vas poziva da Vi budete taj koji će pokrenuti proces pravednog i trajnog riješenja zasnovanog na principu pravde i poštivanja prava Bošnjaka kao, nadamo se posljednje, žrtve genocida na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata. Od vas tražimo aktivnije i pozitivnije uključenje vaše administracije u Bosni i Hercegovini.

Sjevernoamerički Bošnjaci vam stoje na raspolaganju da vam pomognu.

UO KBSA

Haris Alibašić, predsjednik

Kopija:

Potpredsjednik SAD

Joe Biden

The White House

1600 Pennsylvania Avenue NW

Washington, DC 20500

Državna tajnica SAD

Hillary Rodham Clinton

U.S. Department of State

2201 C Street NW

Washington, DC 20520

zlatni_ljiljan.gif
Izuzetno Vazne Informacije Za  "Bekcc Dzemat"
Esselamu Alejkum Drage Nase Dzematlije
Ovim putem zelimo da vas informisemo i ocistimo Istinu_od_Neistine.
Kao prvo: Svi clanovi dzematskog odbora rade kao volonteri i nikada niko nije naplatio niti jedan dollar iz dzematskog fonda a niti planira naplacivati ubuduce za usluge. (kao sto kruze price). [Jedino nas Imam (hodza) je placen part-time]. Ovim putem pozivamo sve dzematlije da nam se pridruze u sirenju istine.
Druga veoma vazna stvar: Kad kazemo Dzemat, to se nemisli samo na clanove dzematskog odbora nego Dzemat to smo svi mi, svaki pojedinac od najmladjeg do najstarijeg koji je pristupio dzematu ili planira pristupiti u skoroj buducnosti. Neka je mir na nas i neka nam Allah bude u pomoci. Esselamu Alejkum
Ukoliko imate pitanja slobodno se obratite predsjedniku dzematskog odbora. "Midho Omeragic 303-283-6004"

****************************************************************

Vazni Vjerski Datumi

Mart/9/09 - Mevlud Rodj. Muham. a.s.

Maj/7 - Dan Dzamija

Jun/25/09 - Lejletu-l-Regaib

July/19/09 - Lejletu-l-Mi'radz

Aug/20/09 - Prva noc Teravih Namaza

Aug/21/09 - (1 Ramazan) Pocetak Posta

Sep/06/09 - Dan Pobjede Na Bedru

Sep/15/09 - (26 Ramazan) Lejletu-l-Kadr

Sep/20/09 - (1 Sevval) Ramaz. Bajram

Nov/27/09 - (10 Zu-l-hidzdze) Kurban Bajram

Dec/17/09 - (1 Muharem) Nova 1431 Hidz God.

Bosanski Edukativno Kulturni Centar, Colorado 7280 Irving St. Westminster,80030
Copyright 2008 B.E.K.C.C